Diyetisyen Betül Merd: “Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırılmamalıdır”

Diyetisyen Betül Merd: “Ramazan ayının sonlanması ile bir arada tüketilecek yiyeceklerin ölçüsü birdenbire arttırılmamalıdır”

KAYSERİ Memorial Kayseri Hastanesi’nden Diyetisten Betül Merd, ramazan ayının akabinde bayramla birlikte beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Ramazan ayının sonlanması ile bir arada tüketilecek yiyeceklerin ölçüsü apansız arttırılmamalıdır” dedi.

Merd, Ramazan ayının bitmesi ve bayramın gelmesiyle bir arada akıllara lezzetli sofraların geldiğini söyleyerek, vatandaşlara dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgiler verdi. Diyabeti olan hastaların bayram ziyaretlerinde şerbetli tatlılardan kaçması gerektiğini söyleyen Betül Merd, “Ramazan Bayramı denince akla tüm ailenin birlikte olduğu lezzetli sofralarla geliyor. Fakat bayram müddetinde yemeği fazla kaçırmak sıhhat meselelerine davetiye çıkarıyor. Farklı beslenme nizamına alışan bedenin Ramazan Bayramı ile birlikte bilhassa şeker ve kırmızı et yüklü menü tüketimindeki artış ve denetimsiz beslenme ile olumsuz tablolarla karşılaşabiliyoruz. Bayram ziyaretlerinde bilhassa diyabeti olan hastaların şerbetli tatlıdan kaçınmaları mümkünse az şekerli, sütlü ve doğal tatlıları tercih etmeleri gerekir. Bayram müddetince şuurlu bir beslenme programı, kahvaltı, orta öğün istikrarına dikkat edilmesi gerekmekte, besinlerin sindirim sistemine rahatsızlık vermemesi için antrenman ve yürüyüşlere ehemmiyet verilmeli ramazan ayı boyunca oruç tutulması nedeniyle öğün sayısındaki azalma ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler bayramda olağan yeme sistemine geçerken daha fazla yemek yeme eğilimine neden olabiliyor” sözlerini kullandı.

“Ramazan ayının sonlanması ile bir arada tüketilecek yiyeceklerin ölçüsünü apansız arttırılmamalıdır” diyen Diyetisyen Betül Merd, “Öğün ortaları 2 en fazla 4-5 saat olacak formda düzenlenmelidir. Bayram sabahı en kıymetli öğün olan kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma prosedürüyle pişirilmiş besinler tüketilmemelidir. Kahvaltıda peynir, yumurta, zeytin, ceviz, domates az ölçüde bal, konut üretimi reçel, salatalık ve bol yeşillik tercih ederek sağlıklı bir kahvaltı yapılmalıdır. Sucuk, sosis, salam üzere işlenmiş etlerden, börek ve poğaça üzere hamur işlerinden sakınılmalıdır. Besinler bol bol çiğnenmeli, yemekler süratli tüketilmemelidir. Tatlı tüketilecek ise şerbetli ve hamur tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir Asitli içecekler yerine bitki çayları, sade maden suyu, ayran, mesken üretimi az şekerli limonatalar tercih edilebilir. Sindirim sisteminin tertipli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif(posa)içeriği yüksek olan zerzevat, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Diyabet-Kalp Damar hastalıkları, yüksek tansiyon üzere kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram sürecinde de uymaya ihtimam göstermelidir. Sağlıklı bir beden için değişmez kurallarımız su tüketimi ve hareket de ihmale edilmemelidir. Günde en az 2-2,5 litre sıvı alınmalı; gün içinde 30-35 dakika yürüyüş yapmaya aya ihtimam gösterilmelidir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ali Göç – Sıhhat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir